Zakwas przekładamy do litrowego słoika szklanego, a następnie dolewamy do niego 50 g wody i dosypujemy 50 g mąki (mąka żytnia 2000) - całość mieszamy. Po 12 godzinach znowu mieszamy.
Postępujemy tak przez trzy dni poprzedzające wypiek, następnie odkładamy ze słoika ilość zakwasu potrzebną do wypieku, a resztę zakwasu odkładamy do lodówki, do ponownego wykorzystania w ciągu 14 dni.
Jeżeli nie wykorzystamy zakwasu, z lodówki, w ciągu 14 dni wyjmujemy go do ogrzania przez 12 godzin, a następnie dokarmiamy i chowamy znowu do lodówki na 14 dni.
- Co jest potrzebne:
- Miska do zarobienia ciasta - minimum 3 l
- Foremka do pieczenia
- Waga do odmierzania składników
- Piekarnik z zakresem 200 i 250 stopni Celsjusza
- Woda ciepła - 400 g
- Zakwas żytni - 100 g
- Płaska łyżeczka soli
- Mąką 550 g
- Oliwa
- Opis wyrabiania cista: do miski nalewamy wody, następnie rozrabiały w niej zakwas do uzyskania w miarę jednolitej konsystencji. Do tak uzyskanej substancji dosypujemy mąki i dodajemy sól. Całość mieszamy do uzyskania gładkiej, ciastowatej konsystencji. Ciasto na koniec smarujemy oliwą. Całość zostawiamy w ciepłym i nieprzewiewnym miejscu do wyrośnięcia na okolo 5 do 7 godzin.
- Procedura wypieku ciasta:
- Wysmarować foremkę oliwą
- Wysmarować cisto oliwą
- Przełożyć cisto do foremki
- Nagrzać piekarnik na 250 stopni
- Wstawić cisto do piekarnika na 15 minut
- Zmniejszyć temperaturę na 200 stopni
- Wstawić ciasto do piekarnika na 35 minut
- Wyjąć ciasto z foremki i dopiec przez 10 minut w temperaturze 200 stopni.
- Wyjąć ciasto na kratkę i zostawić do wystudzenia.
Wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńSmakuje lepiej niż wygląda :-)
Usuń